In 2021 s-au schimbat multe lucruri, inclusiv si modul in care functionam, dar si obiceiurile. Lumea e inca intr-o continua schimbare, la fel si tendintele care vor persista in 2022 in amenajarile interioare, acestea deja s-au schitat, grabind in avalansa organizarea sau reorganizarea spatiilor dupa noul suflu interior si adaptandu-se noilor cerinte, indeletniciri, stari de spirit si modului de a petrece timpul. Specialisti din lumea design-ului deja le-au adunat si le-au pus la un loc, iar eu voi incerca sa incheg un sumar succint aici.

Pentru multi dintre noi casa sau apartamentul nu mai este doar un loc unde dormi si privesti un film in weekend. Spatiul numit casa a devenit pentru unii: birou asociat cu scoala, eventual o gradinita, sala de sport si restaurant, respectiv si cerintele functionalitatii acestuia sunt altele decat inainte si va fi nevoie de un spatiu cu multe functiuni versatile, foarte aerisit si luminos, mai aproape de natura si predispus sa inspire calm, atitudine, concentratie si incredere. Nu in ultimul rand este accentuata si nevoia unor tehnologii performante pentru a spori calitatea vietii si a facilita circuitele cotidiene. Cateva principii generale dupa care s-au adaptat tendintele: – refugiul in suburbii unde exista mai mult spatiu; – mai multe materiale naturale in finisari si decorare; – abundenta plantelor; – amenajarea unei zone echipate pentru activitatea de birou; – aparitia tot mai multor „smart gadgets”.

TRENDURI GENERALE 2022:

„Evadarea” in suburbubii, de la apartament la casa, mai apropape de pamant. O tendinta generala pentru cei care au un teren sau au posibilitatea sa-l achizitioneze, este tot mai des sa aleaga in favoarea unei case versus un apartament. Motivele sunt evidente: mult mai mult spatiu, conectiunea imediata cu natura, dar nu in ultimul rand si posibilitatea amenajarii unor spatii recreative in exteriorul locuintei, cum ar fi teren de joaca pentru copii, zona lounge + zona barbeque, piscina, garden office (mai ales pentru cei ce si-au mutat activitatea din birou acasa), iar unii chiar opteaza sa aiba neaparat o mica gradina sau chiar livada cu cativa pomi fructiferi (daca le permite terenul bineinteles).

Ba mai mult, unii s-au aventurat si au ales parcele de teren mai indepartate de oras, in localitati mai mici, care sunt la marginea padurii sau pe malul unui lac. Dorinta de a se conecta cu natura pare a fi direct proportionala cu timpul petrecut in fata computerelor 🙂

Un mix lejer de stiluri – daca in ultimii ani predominante la interior au fost stilulurile minimalist si industrial, acum le poti combina lejer, acestea trecand din unul in altul laconic, rezolvand nevoia de a economisi spatiu, dar si completandu-se reciproc intr-un mod firesc.

Eficienta energetica si conceptul de casa pasiva. In ultimul timp problema consumului energetic, a poluarii mediului dar si contextul incalzirii globale au determinat impunerea unor masuri legislative care prevad standarde de constructii cat mai prietenoase cu mediul dar si calculul unui coeficient de performanta energetica al cladirilor. Unii se aventureaza in implementarea unui conglomerat de masuri pentru a construi o casa pasiva si a obtine certificarea corespunzatoare. Aici sunt o serie de beneficii cum ar fi independenta fata de sursele externe de energie termica; plata redusa a facturilor s.a. Deci in perioada nesigurantelor – e tocmai momentul cel mai potrivit sa experimentezi diverse tehnologii 🙂

Spatii multifunctionale si versatile. Ca sa ai largul in miscari si fiecare membru de familie sa-si pastreze activitatile zilnice e important sa avem spatii care usor pot fi reorganizate dupa necesitate, nemaivorbind despre aparitia unui catusi de mic dar birou. Astfel living-uri care gazduiesc zone lounge sau biblioteci cu spatii de lectura + un birou – sunt tot mai des afisate pe site-urile de nisa.

Culori declarate de catre specialisti ca vor „impusca” si vor fi la mare cautare:

*terracotta

  • verde smarald

*albastru naval

Botanical interiors si jungle green. Mai multe surse „rostesc” intr-un glas despre inmultirea numarului de plante naturale, dar si experienta proprie demonstreaza ca acestea se vor face si mai indragite decat pina acum. Probabil timpul petrecut mai mult in casa vine cu aceste corecturi importante pentru a ne simti bine. Iar alti specialisti sustin ca verdeata si prezenta plantelor vii este important nu doar pentru a aera incaperea dar si psihicul. Spatiile astfel amenajate intr-adevar denota mai mult suflu de viata:

Urmeaza un alt articol cu alte detalii si trenduri corespunzatoare unor epoci anume si/sau regiuni, care vor da tonul in 2022, urmareste-ma daca iti par interesante ideile descrise aici ca sa fii la curent cu ultimele noutati din domeniul design-ului de interior si arhitecturii.

In rest, spor la amenajari 🙂

Autor articol: Veronica Eremciuc

Foto credits: Wallsauce.com Decorilla Architectures Ideas eDecorTrends New Decor Trends Interior Decor Trends